BAMA – centrum długowieczności

W południowo-zachodniej części Chin, 300 kilometrów na północny – zachód od Nanning – stolicy regionu Guangxi, znajduje się niewielka prowincja – Bama, słynąca z długowieczności. Ze spisu przeprowadzonego w 1994 roku wynika, że, powiat liczy sobie około 230 tysięcy mieszkańców, wśród których 81 osób skończyło już 100 lat, 226 osób ma od 90 do 99 lat, natomiast najstarszy mieszkaniec regionu liczy sobie 130 lat.

W roku 2008 mężczyzna na zdjęciu ukończonych miał 110 lat.

Najsłynniejsza długowieczna rodzina mieszka we wsi Ka Cai. Najstarsza osoba – Lu di hua ma 116 lat, jej siostra – Ludi xiao ma 109 lat, zaś najmłodsza z sióstr liczy sobie 102 lata. Międzynarodowy wskaźnik długowieczności wynosi 7 stulatków na 100 tysięcy. Natomiast w Bamie wskaźnik ten wynosi 30, 8 osoby na 100 tysięcy mieszkańców. Tak wielką koncentrację stulatków rzadko spotyka się zarówno w Chinach, jak i w świecie. Nic dziwnego zatem, że Bama została uznana za centrum długowieczności.
Piękny krajobraz i czyste środowisko Bamy dają początek marzeniu o długowieczności. By znaleźć dowody przemawiające za tą tezą dowody, eksperci przeprowadzili szereg badań środowiska naturalnego Bamy jak i stylu życia mieszkańców. Czynniki wpływające decydujące o długości życia można podzielić na zewnętrzne i wewnętrzne.
Główną rzeką regionu jest Panyang, źródło, której znajduje się wśród szczytów pobliskich gór. Rzeka z krystalicznie czysta wodą jest osią, wzdłuż której skoncentrowało się osadnictwo. Woda ta przez naukowców określona została, jako naturalna alkaliczna woda jonizowana. Ten rodzaj wody bogaty jest w dobre dla zdrowia minerały i mikroelementy z dużą zawartością wapnia, magnezu i cynku. Przeprowadzone badania dowiodły, że woda Bamy zawiera we właściwej proporcji sprzyjające długowieczności mikroelementy: częściowo są to mangan (Mn) i cynk (Zn). Te dwa mikroelementy odgrywają dużą rolę w opóźnianiu procesu starzenia. Warto dodać, że zawartość manganu w organizmach mieszkańców Bamy jest około 10 razy wyższa niż w Guangzhou (2,23µg/g) i Tokio (2,3µg/g). Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) informuje, że mangan chroni serce oraz naczynia krwionośne i jest aktywatorem różnych enzymów, mających wpływ na poziom glukozy i lipidów we krwi oraz na jej ciśnienie. Ponadto wodę tę cechuje brak zanieczyszczeń, zasadowy odczyn, wysoka rozpuszczalność i przenikalność i elektroujemność. Zapewne nie pozostało to bez wpływu na fakt, że 62% stulatków zamieszkujących region, żyje w wioskach położonych w dolinie tej rzeki. Spożywanie takiej wody sprzyja poprawie funkcjonowania krwiobiegu (oczyszcza krew) oraz przyspiesza metabolizm komórkowy. Oczyszcza organizm z toksyn, ułatwia regenerację komórek, ułatwia zachowanie wewnętrznej równowagi, wzmacnia system odpornościowy organizmu, pomaga w uśmierzaniu bólu.

W regionie Guangxi, występują sprzyjające człowiekowi warunki naturalne. Bama znajduje się w strefie klimatycznej subtropikalnej pod wpływem klimatu monsunowego. Charakteryzuje się wilgotną i deszczową wiosną oraz latem i znacznie suchszą jesienią i zimą, a także małymi wahaniami temperatur w ciągu dnia i nocy. Taki klimat sprzyja rozwojowi przyrody, a także bardzo pozytywnie wpływa na samopoczucie człowieka. Ponadto zdrowiu sprzyja czyste powietrze z dużą zawartością anionu tlenu, który przez wielu ekspertów nazywany jest „witaminą w powietrzu”. Pomaga on w leczeniu załamań nerwowych i bezsenności; może odgrywać także pomocniczą rolę przy terapii zapaleń nerwowych i nerwobólów. Okres korzystania przez mieszkańców Bamy z dziennego światła słonecznego jest znacznie dłuższy niż w innych regionach świata. Średnio wynosi on 1531 słonecznych godzin każdego roku. Dodatkowe badania dowiodły, że 80% światła słonecznego w Bamie to tak zwane „światło życia” – tzn. fale dalekiej podczerwieni, które aktywizują komórki tkanek, udoskonalają mikro-obieg, wzmacniają metabolizm i podwyższają zdolność odpornościową organizmu.
W Bamie występują witaminy w powietrzu i pod ziemią. Tą „podziemną witaminą” w Bamie nazywa się kilkukrotnie silniejsze niż w innych rejonach pole geomagnetyczne ziemi. Ten magnetyzm stanowić może ochronę przed szkodliwym promieniowaniem światła słonecznego. Ponadto magnetyzm w pewnym natężeniu może pomóc usprawnić proces krążenia krwi w ludzkim ciele, szczególnie mikrocyrkulację i wyregulować w organizmie równowagę jonów. Gleba w Bamie zawiera jednocześnie wiele dobrych dla zdrowia minerałów i mikroelementów, które jako środki odżywcze najpierw są wchłaniane przez rośliny, a następnie po spożyciu roślin przez człowieka, przedostają się do jego organizmu. Badacze wykryli, że gleba Bamy obfituje w magnez (Mg) i cynk (Zn) – dwa składniki, które mają znakomity wpływ na proces przenikania z pożywienia do organizmu potrzebnych środków odżywczych. Również zawarte w glebie pierwiastki takie jak chrom (Cr), miedź (Cu), żelazo (Fe) itp. mogą pomóc w przedłużaniu trwania ludzkiego życia. Są na przykład w stanie wyrównać poziom glukozy we krwi, wytwarzać czerwone krwinki krwi itd.

Na życie mieszkańców Bamy duży wpływ mają zasady taoizmu, buddyzmu, nauki Konfucjusza. Sędziwi mieszkańcy Bamy twierdzą, że sekretem ich długowieczności są dobre uczynki, oddanie się rodzinie i pomoc innym ludziom. Dlatego też większość z nich żyje pod jednym dachem z pięciopokoleniowymi rodzinami. Zgodnie z tradycją, staruszków darzy się dużym szacunkiem i otacza opieką. To wszystko sprawia, że są oni szczęśliwi, a doskonałe zdrowie psychiczne to nieodzowny element długowieczności.

Jednak oprócz sprzyjającego zdrowiu środowiska naturalnego, na długowieczność mieszkańców prowincji niewątpliwie ma wpływ ich sposób odżywiania. Można powiedzieć, że odpowiednia dieta, jest fundamentem i warunkiem zdrowia i długowieczności. Jest ona niskokaloryczna, za to bogata w błonnik i białka roślinne. Je się tam bataty (słodkie ziemniaki) i dynie, soję i kukurydzę. Kukurydza, bogata w witaminę B i E, sprzyja przyswajaniu magnezu i cynku przez nasz organizm. Ponadto dowiedziono, ze kukurydza zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Oprócz kukurydzy, głównym składnikiem diety mieszkańców Bamy jest soja, będąca źródłem fosforanów, żelaza, tłuszczy, protein, cukru i wielu innych minerałów. Bataty natomiast są bogate w wodę, cukier, sól i błonnik. Częste spożywanie batatów chroni ludzki organizm przed otyłością, miażdżycą, osadzaniem się tłuszczu w naczyniach krwionośnych ( chorobami układu krążenia). W diecie ważne miejsce zajmują warzywa. Zimą spożywają kabaczki, marchew, czosnek, latem natomiast jedzą dynię, bataty i używają dużo ziół. W niewielkich ilościach spożywa się wieprzowinę (mniej niż 1.5 kg miesięcznie na osobę). Natomiast dużo częściej przyrządza się ryby. Mężczyźni w wieku 60-69 lat spożywają dziennie 1998 kalorii, natomiast w wieku 90 – 112 spożywa średnio 1400 kalorii dziennie, a więc poniżej średniego poziomu.
Podczas przyrządzania posiłków obowiązuje zasada 5 smaków: kwaśne, słodkie, słone, pikantne, gorzkie. Ważne by w naszej diecie występowały wszystkie wyżej wymienione smaki, gdyż wówczas kształtuje się nasze poczucie smaku, poprawia się apetyt, a to pozytywnie wpływa na zdrowie. Ponadto mają one wpływ na prawidłowe funkcjonowanie narządów wewnętrznych. Starożytna medycyna mówi: jeśli masz problemy z mięśniami – nie jedz kwaśnego jedzenia, jeśli masz problem z kościami – unikaj gorzkich potraw. Jeśli natomiast ciało odmawia posłuszeństwa – ogranicz pikantne jedzenie, natomiast osoby z problemami z krwią nie powinny jeść słonych potraw.

Podsumowując, dieta mieszkańców Bamy jest niskokaloryczna, uboga w proteiny pochodzenia zwierzęcego, sól i cukier, natomiast bogata w błonnik i białka roślinne.
Taki sposób odżywiania niewątpliwie ma ogromny wpływ na fakt, że w Bamie przypadki chorób układu krwionośnego czy wysokiego ciśnienia są niezwykle rzadkie (4,77/10000 osób), natomiast w ogóle nie było tam przypadków nowotworów.

Do czynników wewnętrznych wpływających na długość diety zalicza się aktywność fizyczną. Każdego dnia mieszkańcy Bamy przemierzają okoliczne wzgórza i góry by dotrzeć do swoich pól, oddalonych od ich wioski o kilka kilometrów. Niezależnie od wieku są oni bardzo aktywni fizycznie. Nawet sędziwi staruszkowie uprawiają swoje pola i ogródki, robią zakupy, wykonują codzienne prace domowe. Mimo ukończenia stu lat większość z nich nie potrzebuje żadnej pomocy. Są zdrowi i pełni sił.

Mogłoby się wydawać, że jedynym dla nas ratunkiem jest wyjazd do Bamy i ścisłe przestrzeganie diety tamtejszych mieszkańców. Na szczęście pojawiła się szansa, by każdy z nas mógł stworzyć we własnym domu, warunki podobne do tych panujących w Bamie. A to za sprawą magnetycznych materacy, które mogą pomóc w leczeniu wielu naszych chorób i dolegliwości. Magnetyczna terapia: pobudza metabolizm, aktywuje komórki, pomaga w usuwaniu z organizmu toksyn, przyspiesza cyrkulację krwi i mikrocyrkulację, przeciwdziała powstaniu stanów zapalnych i uśmierza ból, reguluje ciśnienie krwi, zwiększa możliwości czerwonych krwinek do przenoszenia tlenu, zwiększa krzepliwość krwi, usprawnia działanie systemu immunologicznego, opóźnia procesy starzenia, usuwa z organizmu wolne rodniki, przyspiesza metabolizm tłuszczy, łagodzi zmęczenie, ułatwia regenerację organizmu, łagodzi napięcie nerwowe, pomaga w leczeniu bezsenności i nerwic.
Jeden ze starożytnych chińskich medyków powiedział, że jeśli chcesz żyć i żyć dłużej powinieneś dokładnie wiedzieć jak jedzenie, które spożywasz, wpłynie na twoje zdrowie. Oprócz tego co jemy, ważny jest także sam sposób przyrządzenia jedzenia. Ważne by jedzenie było jak najmniej przetworzone, przyprawione i aby zachować naturalny smak potraw. Warzyw się nie smaży, a jedynie przez krótki czas dusi.

Skontaktuj się z nami

Zapraszamy na konsultacje do gabinetu lub udziału w turnusie terapeutycznym